Transporter
Det är vid transporterna som en stor del av miljöpåverkan och energiförbrukningen sker i ett ekologiskt jordbruk.
Från bonde till konsument
Från det att grödan producerats på gården ska den genom flera led innan den hamnar hos konsumenten. Först transporteras grödan till stora hallar där den tvättas och paketeras. Det finns också gårdar där man paketerar skörden på plats. Efter detta skickas grödan vidare till distributionshallar där de stora kedjorna har sina lager och därefter transporteras allt ut till landets olika affärer. När de väl nått fram till butiken är det sedan transporten till konsumenten som återstår.
De största odlingarna och packerierna ligger i södra Sverige och måste då transporteras långa vägar innan det övriga landet kan få tillgång till grödorna.
Problem
De ekonomiska styrmedel som finns idag strider mot de miljömål som vill uppnås. Eftersom man ofta vill ha storskaliga hanteringar av skördarna måste man transportera mycket på en gång och långa sträckor och det bidrar självklart till en sämre miljö genom utsläpp av fossila bränslen.
Åtgärder
Det är eftertraktat att satsa mer på lokala packerier för att minska på miljöpåverkan genom transportleden. Man vill också satsa mer på gårdsförsäljning och försäljning direkt till närbutiker. Det sistnämnda är dock vanligare för ekologiskt odlade skördar än för konventionella.
Coop har en policy som värnar om lokala producenter, vilket till skillnad från ICA som stänger ute lokala odlare. Det är viktigt för butikerna att kunna kontrollera kvaliteten på sina inköp och då är det lättare för den att endast kontrollera ett stort inköp än flera små.
Från bonde till konsument
Från det att grödan producerats på gården ska den genom flera led innan den hamnar hos konsumenten. Först transporteras grödan till stora hallar där den tvättas och paketeras. Det finns också gårdar där man paketerar skörden på plats. Efter detta skickas grödan vidare till distributionshallar där de stora kedjorna har sina lager och därefter transporteras allt ut till landets olika affärer. När de väl nått fram till butiken är det sedan transporten till konsumenten som återstår.
De största odlingarna och packerierna ligger i södra Sverige och måste då transporteras långa vägar innan det övriga landet kan få tillgång till grödorna.
Problem
De ekonomiska styrmedel som finns idag strider mot de miljömål som vill uppnås. Eftersom man ofta vill ha storskaliga hanteringar av skördarna måste man transportera mycket på en gång och långa sträckor och det bidrar självklart till en sämre miljö genom utsläpp av fossila bränslen.
Åtgärder
Det är eftertraktat att satsa mer på lokala packerier för att minska på miljöpåverkan genom transportleden. Man vill också satsa mer på gårdsförsäljning och försäljning direkt till närbutiker. Det sistnämnda är dock vanligare för ekologiskt odlade skördar än för konventionella.
Coop har en policy som värnar om lokala producenter, vilket till skillnad från ICA som stänger ute lokala odlare. Det är viktigt för butikerna att kunna kontrollera kvaliteten på sina inköp och då är det lättare för den att endast kontrollera ett stort inköp än flera små.
Kommentarer
Postat av: Nora
Grym sida du har! Har du designat den själv? Om inte, var hittar man isåfall designen du använder? Tack :)
Postat av: Anna
Jag tycker att det är rätt svårt att hitta en bra design till sin blogg - hur har du burit dig åt? Du har ju en jättefin blogg!
Trackback